contact
aanmelden

Kunstvoeding

 

Indien je geen borstvoeding kunt of wilt geven, is het geven van poedermelk het alternatief. Je zult van de kraamverzorgende werkzaam bij MoriaenKraamzorg alle steun en kennis krijgen die nodig is om je baby met de fles te voeden.

 

Welke soort kunstvoeding is het beste?

 

Gewone zuigelingenvoeding of speciale voeding?

Gewone kunstvoeding (voor 0 tot 6 maanden) is meteen vanaf de geboorte geschikt voor je baby. Het is bijna nooit nodig om een speciale voeding te gebruiken, bijvoorbeeld voeding tegen allergieen of tegen spugen. De meerwaarde van dit soort voedingen is namelijk nooit bewezen.

 

Niet zelf mengen

Ga niet experimenteren door kunstvoeding of water met koe- of geitenmelk te mengen. Dat levert namelijk geen geschikte voeding voor je baby op. Er zitten dan te weining voedingsstoffen in. In gewone kunstvoeding is de hoeveelheid voedingsstoffen heel precies gedoseerd, zodat je baby binnenkrijgt wat hij nodig heeft.

 

Welk merk kun je het beste gebruiken?

Het maakt niet uit welk merk kunstvoeding je kiest. De verschillen tussen de merken zijn namelijk te verwaarlozen. In Nederland moet alle kunstvoeding qua samenstelling en kwaliteit voldoen aan regels die zijn vastgelegd in de Warenwet.

 

Waarop moet je letten?

 

Zorg voor lichaamscontact

Een baby heeft van nature een sterke behoefte aan lichaamscontact. Bij borstvoeding gebeurt dat automatisch. Als je de fles geeft, kun je er extra goed op letten. Neem je baby bijvoorbeeld tijdens het voeden altijd in je armen. Zorg ook voor huid-op-huidcontact met je baby door hem na het badje eens bloot bij je op de borst te leggen.

 

Het op gang brengen van de zuigreflex

Als je de natuurlijke reflexen van je baby gebruikt, help je hem om het verloop van je voeding zoveel mogelijk zelf te regelen. Stop bijvoorbeeld niet zomaar meteen de speen in zijn mondje. strijk eerst even met de speen over de wang en bovenlip van je baby, dan maak je duidelijk dat er voeding aan komt. Zo activeer je zijn zoek- en hapreflex en gaat hij zijn mondje wijd open doen. Door hem te laten happen en de speen voorzichtig op de tong te leggen, activeer je daarna de zuigreflex.

 

Hoe moet je de fles houden

Houd de fles tijdens het voeden zo horizontaal mogelijk. De speen hoeft niet helemaal gevuld te zijn mt melk. Als je je baby rustig hoort slikken, is het goed. Als je baby schrokt, zich verslikt of wegkijkt, kan dat erop wijzen dat de melkstroom hem te hard gaat. Kantel de fles dan naar beneden om te pauzeren, maar laat de speen in het mondje zitten. Zo kan je baby wel blijven zuigen, maar hoeft hij geen melk te drinken.

 

Wie geeft de fles?

Om de baby goed aan jullie te laten hechten en overprikkeling te voorkomen, is het verstandig om zeker in de eerste weken zo veel mogelijk zelf de fles te geven.

 

 

 

 

 

Bron: folder uitgegeven door KNOV en NVOG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Markt 21, 4931 BR Geertruidenberg, 0162-523349/06-12392704, info@moriaenkraamzorg.nl