contact
aanmelden

Bevalling

 

De verloskundige zal tijdens de bevalling bepalen wanneer er kraamzorg gebeld wordt. De kraamverzorgende is dan meestal na een half uur aanwezig. Doordat wij werken met een aan de verloskundigenpraktijk gekoppeld kraamzorgteam, kennen de verloskundigen de kraamverzorgenden goed, bovendien wonen alle kraamverzorgenden ook in het verzorgingsgebied van de Moriaen. Dit betekent dat zij snel ter plaatse kunnen zijn.

 

Wat doet de kraamverzorgende?

 

Algemeen

 

Eén van de taken van een kraamverzorgende is continue begeleiding tijdens de ontsluitingsfase. De continue begeleiding die de kraamverzorgende je kan bieden is uniek bij de thuisbevalling. Zij komt bij 3-4 cm ontsluiting en vertrekt pas wanneer moeder, vader en jullie baby verzorgd zijn. Je hebt in tegenstelling tot de begeleiding in een geboortecentrum of ziekenhuis niet te maken met wisselende diensten of overdrachten.

 

Bevallen thuis

 

Wanneer je besloten hebt om thuis te bevallen dan bellen wij de kraamverzorgende wanneer je goede weeën hebt en ongeveer 3 cm ontsluiting. De kraamverzorgende blijft gedurende de hele bevalling bij jullie,  ondersteunt, maakt alles in orde voor de bevalling en ziet wanneer het nodig is om de verloskundige weer te bellen. Tijdens de bevalling assisteert zij de verloskundige.

 

Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende voor moeder en kind. Ze helpt met voeden van de baby, verricht alle medische controles en kleedt de baby aan. De kraamkamer wordt opgeruimd en de wasmachine wordt aangezet.

De kraamverzorgende zal na de bevalling ongeveer 2 uur blijven, afhankelijk van het moment van de dag. Overdag blijft ze vaak een hele dag. ‘s Avonds of ‘s nachts zo lang als nodig is. Zij doet dan controles bij moeder en kind en geeft uitleg en instructie over de verzorging.

 

Bevallen in een geboortecentrum of ziekenhuis

 

Wanneer je besloten hebt om in een geboortecentrum te bevallen of je hebt een medische indicatie en moet in het ziekenhuis  bevallen dan komt de kraamverzorgende wanneer je thuis gekomen bent. Tot 20.00 uur 's avonds komt er nog een kraamverzorgende thuis langs.

 

Noodzakelijk

In het kader van de Arbo-wet is het verplicht om het bed op te hogen tot minimaal 70 cm. Dit dien je voor de bevalling in orde te maken ongeacht waar de plaats van je bevalling zal zijn. Dit is noodzakelijk om het werk van de kraamverzorgende en verloskundige minder belastend te laten verlopen.

 

Samenwerken met de verloskundige

 

Wij komen in de kraamweek regelmatig bij jullie langs. Wanneer je thuis bevallen bent komen wij de eerste dagen elke dag, daarna om de dag langs. Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen komen wij de dag nadat jullie thuisgekomen zijn langs. Afhankelijk van hoelang de bevalling geleden is spreken wij vervolgbezoeken met je af.

 

Bij deze huisbezoeken bespreken wij met jullie hoe de kraamtijd verloopt en beoordelen wij of er medische bijzonderheden zijn. Wij vertrouwen hierbij op de controles die door de kraamverzorgende zijn gedaan. Wanneer zij ergens over twijfelt, neemt zij contact met ons op. Zij werkt onder onze verantwoordelijkheid. Mochten er bijzonderheden zijn dan beoordelen wij of er een noodzaak is tot het indiceren van extra uren kraamzorg.

Markt 21     4931 BR Geertruidenberg     0162-523349     info@moriaenkraamzorg.nl